Föreskrifter för att anordna ett lotteri
I Sverige, liksom i stora delar av övriga västvärlden, får inte vem som helst anordna ett lotteri hur som helst. Det krävs tillstånd för att få anordna lotteriet, och det är Lotteriinspektionen som håller i trådarna.
Lagen
Lagen gäller vid alla typer av lotterier, med eller utan insats, som vänder sig till allmänheten. Som lotteri inbegrips allt vad som gäller lottning, gissning, vadhållning och liknande som kan generera en vinst. För att kallas lotteri behöver inget överskott genereras. Även om alla pengar går tillbaka till spelarna på något sätt, så räknas ett lotteri som något som faller under lotterilagen. Ännu ett krav för att ett spel ska kallas för lotteri är att det är slumpen som avgör åtminstone det mesta av utgången.
Vilka får anordna lotteri
Det är mycket svårt för ett enskilt företag att få tillstånd att anordna spel i Sverige. Rätten till lotteriverksamhet ligger på staten och på de allmännyttiga föreningar som finns i landet. Det räcker inte med att lova att överskottet går till så kallade välgörande ändamål. Själva arrangören måste vara en förening med denna verksamhet också. Då kan föreningen få tillstånd att sälja lotter.
Massmedialotterier
Tidningar, radio och TV får också hålla i lotterier, även utan tillstånd. Tävlingen måste ske i samband med själva sändningen eller tidskriften. Det får inte heller vara så att spelaren måste betala för att delta. Istället ska deltagande ske genom delaktighet i en tävling, såsom ett korsord, en rebus eller sudoku. Det enda spelaren får betala är själva telefonsamtalet för att få delta. Vinsten får heller inte vara så hög ? 650 kronor.
Andra undantag
Liksom alla lagar finns mängder med undantag från regeln om vem som får anordna lotteri och hur.
Vid offentliga tillställningar går det att anordna lotterier utan tillstånd. Det kan handla om ett tivoli, en idrottsgala eller någon annan tävling där lotteriet inte är en aktiv del av verksamheten. Den som anordnar ett lotteri som inte är till för allmänheten, utan till en precis grupp av människor som också har något gemensamt, behöver inte tillstånd för att arrangera lotteriet. Inte heller spel där en person genom kunskap kan vinna fördelar gentemot andra spelare, anses som ett lotteri. Så om avgörandet om vem som vinner handlar om att skriva en slogan, skicka in bästa bilden eller någon annan aktivitet som kräver lite kunskap av något sätt, så räknas inte spelet som lotteri. Då räknas istället spelet som en tävling.